Azerbeidzjaanse kunstenaars Wafa Roestamova en Rasim Huseynov in Den Haag - FOTO

 

N. Mardanova AzNed.nl, Azerbeidzjaanse kunstenaars Wafa Roestamova en Rasim Huseynov, en Nederlaandse kunstenaar Hetty van der Linden.  | Fotografie Roy Strik 

 

Hemelse tuinen en mythische personages uit Oosterse spr​o​ok​jeswereld waren afgelopen vrijdag te bezichtigen op de tentoonstelling van Rasim Huseynov en Wafa Roestamova bij de Ambassade van de Azerbeidzjaanse Republiek in Den Haag

 

Afgelopen vrijdag vond een expositie plaats bij de Azerbeidzjaanse ambassade in Den Haag, meldt AZNED.NL. Deze tentoonstelling is georganiseerd door een Azerbeidzjaanse kunstenaarsgezin uit Rotterdam: Rasim Huseynov en Wafa Roestamova. Het stel staat bekend om hun unieke stijl waarin de moderne impressionisme met elementen uit oriëntalisme is verweven. 

De expositie werd geopend door chargé d'affaires van de Azerbeidzjaanse Republiek in Nederland, de heer Djalal Mirzayev. Na zijn korte introductie waren Rasim Huseynov en Wafa Roestamova aan het woord.

 

Chargé d'affaires van de Azerbeidzjaanse Republiek in Nederland, de heer Djalal Mirzayev aan het woord | Fotografie Roy Strik

 

De tentoongestelde werken zijn gekenmerkt door elementen en invloeden van de Oosterse kunst. Als rode draad loopt door de kunst van het getalenteerde echtpaar liefde voor hun geboorteland Azerbeidzjan, die tevens als grootste inspiratiebron fungeert. Het zachte klimaat, mooie natuur en pittoreske landschappen​ met groene bergen, blauwe meren, bloemendalen, ​zee en gouden zandstranden, vlammen uit de grond, waaraan het land zijn naam te danken heeft, dit alles komt terug in de kunstwerken van Rasim en Wafa.

Ogenschijnlijk waren ​​deze natuurfactoren cruciaal voor de ​impulsen die ze door de eeuwen heen aan de ​ontwikkeling van muziek, beeldende kunst, poëzie, architectuur en tapijtkunst gaven. Merkwaardig is dat de schilderachtige natuur niet enkel tot de verbeelding van de hedendaagse kunstenaars spreekt, maar dat het ook duizenden jaren hiervoor de oerbewoners van het land fascineerde: Qobustan, een streek in Azerbeidzjan, staat bekend om zijn prehistorische rotstekeningen. 

Wegens zijn gunstige geografische en strategische ligging (de Zijderoute loopt door het land) was Azerbeidzjan een bijzonder aantrekkelijk doelwit voor veroveringstochten. Het land kent een lange geschiedenis van (bevrijdings)oorlogen en maakte deel uit van menig machtige Rijken waaraan Azerbeidzjan zijn eigen culturele diversiteit te danken heeft. Deze diversiteit aan stijlen manifesteert zich in werken van de Azerbeidzjaanse kunstenaars. 

Voor deze tentoonstelling werden er achtentwintig kunstwerken geselecteerd uit een grote collectie die vierhonderd kunstwerken overstijgt. De tentoongestelde werken, waaronder zeker ware meesterwerken zitten, zijn doordrongen met rijke geschiedenis en tradities van het Azerbeidzjan. Het onderwerp varieert van nationale historische helden zoals «Babek», scènes uit bevrijdingsoorlogen en bloedige veldslagen, waaronder een recent bloedbad bij Khodjali, Lacin en Shusha tot sprookjespersonages zoals «Zeven schoonheden» (zie foto hieronder) en voluptueuse Peri’s (feeën).

 

«Zeven schoonheden» van Rasim Husseynov  |  Fotografie AzNed.nl
 

Hoewel de stijlen van Rasim Huseynov en Wafa Roestamova van elkaar verschillen, vormen ze in deze tentoonstelling een bijzonder harmonieus en samenhangend geheel.

In de schilderijen van Rasim Huseynov komen elementen van Perzische miniatuur en verborgen symbolisme regelmatig terug. Kenmerkend voor zijn stijl is het gezicht van een m​y​sterieus vrouwelijk personage uit de Oosterse mythologie, Peri. In de werken van zijn vrouw, Wafa Roestamova vallen er meer moderne invloeden te bespeuren. 

 

Werk van Wafa Roestamova  |  Fotografie Roy Strik

 

De exhibitie werd afgesloten met een heerlijk buffet met traditionele Azerbeidzjaanse gerechten begeleid door klassieke muziek in een aangename ambiance in een​ sfeervolle herenhuis waar  de Azerbeidzjaanse ambassade is gehuisvestigd. Hier kregen de bezoekers van de tentoonstelling de gelegenheid om vragen aan de kunstenaars te stellen, hun indrukken uit te wisselen en kunstwerken aan te schaffen. 

De tentoonstelling duurt tot 28 september.

 

Tekst:  E. Djafarova — AzNed.nl

Foto`s:  Fotografie Roy Strik  en N. Mardanova — AzNed.nl 

 


 

Rasim Huseynov (1964-1966, Azerbeidjan) bouwt zijn schilderijen op met een basis van filigrein, een donkergroene kleur. Deze achtergrond geeft het water weer, dat in de meeste van zijn werken het belangrijkste element is. Huseynov maakt ingetogen symbolisch werk. De gedetailleerde schilderijen lijken qua sfeer op religieuze iconen, maar de symboliek is zeer persoonlijk. De vrouw, de moeder is het symbool van kracht. De kinderen zijn de engelen. Het werk van hem is emotioneel .
Rasim Huseynov  |  Fotografie Roy Strik

 

Wava Roestamova schildert op karton, papier, linnen. Ze gebruikt waterverf en acryl en experimenteert graag met nieuwe materialen. In haar schilderijen zie je een verhaallijn, ze zijn kleurrijk. Haar schilderijen zijn opgebouwd uit verschillende onderdeeltjes die uiteindelijk haar emotie uitbeelden. Dat is goed te zien in het schilderij dat ze aan het maken is. Het beeldt een bruiloft uit van twee culturen in een sprookjesachtige sfeer. 
Wafa Roestamova  |  Fotografie Roy Strik

 

Korte biografie en enkele schilderijen van Wafa en Rasim hier:  http://rasimhuseynov.daportfolio.com/​


 

Fotografie Roy Strik

 

 

Hetty van der Linden, O. Mechdieva,  W. Roestamova,  R.Huseynov, N. Umudova,  N. Mardanova  |  Fotografie Roy Strik

 

«Babek» van Wafa Roestamova |  Fotografie AzNed.nl

 

In het midden Chargé d'affaires van de Azerbeidzjaanse Republiek in Nederland, de heer Djalal Mirzayev | Fotografie Roy Strik

 

Almaz en Raya Kerimov  |  Fotografie Roy Strik

 

Fotografie Roy Strik

 

Werk van Rasim Huseynov  |  Fotografie Roy Strik

 

Fotografie Roy Strik

 

Fotografie Roy Strik

 

Werk van Rasim Husseynov  |  Fotografie AzNed.nl

 

Werk van Rasim Husseynov en Wafa Roestamova |  Fotografie AzNed.nl

 

Werk van Rasim Husseynov  |  Fotografie AzNed.nl

 

Rasim Husseynov  |  Fotografie AzNed.nl

 

«Khodjali» van Wafa Roestamova |  Fotografie AzNed.nl

 

Fotografie AzNed.nl

 

Sanan Suleymanli, student  |  Fotografie Roy Strik

 

«Lacin» van Wafa Roestamova |  Fotografie AzNed.nl

 

«Babek» van Wafa Roestamova  |  Fotografie Roy Strik