BMX'er Monique van der Valk van Het Twentse Ros naar WK in Bakoe

 

Foto: RTV Oost

Monique van der Valk (16) vertrekt vrijdag naar Azerbeidzjan voor het WK BMX.  Ze wordt gezien als één van de kanshebbers voor een podiumplaats.

In Baku moet Monique na twee races bij de beste vier eindigen om zich te plaatsen voor de knock-out fase. "Het gaat niet makkelijk worden maar ik schat mijn kansen hoog in. Ik train bij Het Twentse Ros in Hengelo en heb een goede voorbereiding achter de rug", zegt de enthousiaste Monique. 

Monique is meervoudige Nederlands kampioen en behaalde al eens een vijfde plaats op het WK, ze legt de lat dan ook hoog. "Je moet een hoop rondes overleven om de uiteindelijk in de finale te komen, maar ik denk dat het haalbaar is."

"Mensen vinden het soms vreemd dat ik als meisje mee doe. Als je dan mag deelnemen het WK is dat nogal wat en dat maakt mij trots."

 

De race wordt gereden op een straatparcours en bevat meerdere hindernissen. "Dat maakt het wel uitdagend, maar ook zwaar."

Meerijden op een WK is erg duur, daarom zoekt Monique sponsoren. "Het is niet makkelijk om als jong meisje mee te doen in een BMX-competitie. Je moet veel zelf betalen en het is erg lastig om sponsoren te werven. Dit komt omdat het nog een relatief onbekende sport is in Nederland."

 

RTV Oost