Rechtszitting Ilhan Askin - VIDEO, FOTO

 

 VIDEO:  Advocaat Peter Plasman 

 

Op 3 maart 2017 vond een strafzitting plaats inzake uitlatingen van de voorzitter van de Azerbeidzjaans-Turkse Culturele Vereniging Ilhan Askin op een demonstratie tegen de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide tijdens de Eerste Wereld oorlog in het voormalige Ottomaanse Rijk.

 

 

Het in Almelo geplaatste monument heeft voor veel commotie binnen de Turkse gemeenschap gezorgd. Het werd met name gezien als haatzaaierij jegens het gehele Turkse volk, terwijl de treurige gebeurtenissen van 1915-1917 zich tegen de achtergrond van de burgeroorlog afspeelden, waarbij ook duizenden Turkse slachtoffers zijn gevallen.

 

Turkse en Azerbeidzjaanse gemeenschappen beschuldigen Armenië op hun beurt van de oorlogsmisdrijven die Armeense troepen in Karabach massaal tegen etnische Azeri's zijn begaan in de periode van 1988-1994 en door Armeense militaire eenheden gestichte bloedbad bij de Azerbeidzjaanse stad Chodzjali op 26 februari 1992.

 

De initiators en de daders van deze slachting zijn tot de dag van vandaag onbestraft gebleven. De emotionele uitlating van Ilhan A. werd ingegeven door de verontwaardiging over het gehanteerde beleid van dubbele maatstaven ten opzichte van oorlogsmisdaden, te weten: Armenië beschuldigt het Ottomaanse Rijk van datgene wat de Armeense troepen zelf ten opzichte van ongewapende Azerbeidzjaanse bevolking van Karabach jaren later hebben aangericht. Zijn emotionele uitspraak dat "Karabach een graf voor Armeniërs zal worden" moet niet letterlijk worden geïnterpreteerd.

 

Het was in feite schreeuw om gerechtigheid, immers: als Turken voor de gebeurtenissen van honderd jaar geleden moeten boeten, dan moet Armenië zeker verantwoordelijk worden gesteld voor de onwettige invasie en annexatie van Azerbeidzjaanse grondgebieden, deportaties, oorlogsmisdrijven, schending van non-combattantenbeginsel en misdrijven tegen menselijkheid, waaronder de slachting van de Azerbeidzjaanse burgerbevolking van Khodzjali. 

 

 

De vonnis wordt over twee weken geveld (17 maart om 12:00 in Almelo). 

 

Narmina Mardanova - AzNed.NL