Oranje wacht op een strijd met tegenstanders uit AZE

De Nederlandse volleybalsters gaan zich volgend jaar in Azerbeidzjan proberen te kwalificeren voor het wereldkampioenschap 2018. Oranje speelt van 30 mei tot en met 4 juni 2017 in de Kaukasus voor een startbewijs voor het WK in Japan.

De Nederlandse volleybalteams hebben gunstig geloot voor het WK-kwalificatietoernooi. De mannen spelen tegen onder meer Slowakije en Griekenland, terwijl de dames op voorhand Azerbeidzjan als zwaarste tegenstander hebben.

In 2018 wordt het WK in Japan georganiseerd. Van de 24 beschikbare plaatsen worden er acht door Europese landen ingevuld. Deze tickets worden tijdens de komende twee kwalificatierondes verdeeld. Naast het gastland Japan is wereldkampioen de Verenigde Staten al zeker van een WK-ticket; dat geldt ook voor Zuid-Amerikaans kampioen Brazilië.

Alle Europese plaatsen moeten nog vergeven worden. Zes tickets volgend jaar verdeeld worden bij de tweede kwalificatieronde (30 mei-4 juni). De winnaars van de zes poules plaatsen zich direct voor het WK 2018. Alle teams spelen één keer tegen elkaar in een poule.

 

 

De nummers twee van alle poules spelen van 22 tot en met 27 augustus 2017 tegen elkaar om de laatste twee Europese WK-tickets. 

De Oranje vrouwen zijn het aan hun stand en positie op de Europese ranglijst verplicht om in Azerbeidzjan een WK-ticket te bemachtigen. Het is één van de twee poules met geen twee top tien-landen. Alleen Duitsland heeft in poule F op papier een makkelijkere poule.

Voor Nederland zal het gastland de grootste uitdaging worden. Azerbeidzjan heeft met Polina Rahimova één ijzersterke aanvalster in huis. Desondanks heeft Oranje goede mogelijkheden om zich in juni 2017 voor de achtste keer op rij voor het WK te plaatsen.

De mannen, die zich sinds 2002 niet meer plaatsten voor het WK, spelen van 23 tot en met 28 mei in eigen land het WK-kwalificatietoernooi. Slowakije (12e op de Europese ranglijst), Griekenland (18), Oostenrijk (25), Luxemburg (31) en Moldavië (34) zijn de tegenstanders. Nederland is de nummer 10 op de Europese ranglijst en daarmee het hoogst geplaatste land in de poule.

De dames, vijfde op de Europese ranglijst, reizen voor de kwalificatiereeks af naar Azerbeidzjan, waar van 30 mei tot en met 4 juni wordt gespeeld. Daar treft Oranje gastland Azerbeidzjan (12), Oekraïne (19), Israël (21), Denemarken (29) en Noorwegen (36).

 

Winnaar naar WK

De ploegen treffen elkaar in het kwalificatietoernooi één keer. De poulewinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2018. De nummer twee gaat naar de derde en laatste kwalificatieronde, die in augustus 2017 wordt gespeeld.

 

telesport.nl