Sheki

 

SHEKI / AZERBEIDZJAN​​

 

Şəki (Azerbeidzjaans ook: Şäki, Russisch: Шеки; Sjeki; ook:Sheki) is een zelfstandige stad (şəhər) in het noorden van Azerbeidzjan.

Şəki wordt omgeven door het gelijknamige district, waar het echter geen deel van uitmaakt.

 

 

Şəki ligt op 325 kilometer van de hoofdstadBakoe in de zuidelijke Kaukasus op een hoogte van ongeveer 500 meter. Şəki is omsingeld door de besneeuwde bergen vanGrote Kaukasus, welke in sommige plaatsen 3000 – 3600 meter hoog zijn. Het klimaat omvat een reeks van cyclonen en anticyclonen. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Şəki is 12 ° C. In de zomermaanden varieert de gemiddelde temperatuur tussen 20 en 25 ° C. De belangrijkste rivieren van de stad zijn Kish en Gurjhana. De bergbossen eromheen voorkomen de sterke verwarming van de stad en helpen tegen de overstromingen. Daarnaast zorgen deze bergbossen voor een prachtige skyline van Şəki.

De vroegste sporen van bewoning dateren van meer dan 2700 jaar geleden. Na afwisselend als provincie van het Ottomaanse Rijk en zelfstandig kanaat bestaan te hebben, werd de stad in 1813 geannexeerd door Rusland.

Şəki heeft een kleine zijde-industrie. Daarnaast is het grootste gedeelte van de bevolking afhankelijk van de landbouw. De belangrijkste producten zijn: tabakdruivenvee,notengraan en melk.

Wat te doen in Sheki:

 

1.  Sheki Park

2.  Khan Saray / Palace

#Bron: Wikipedia