Gandzja

 

Gandzja / AZERBEIDZJAN​​

 

Gəncə (bijwijlen gespeld als Gäncä of Gandja; IPA: [gændʒæ]) is een stad in het noordwesten van Azerbeidzjan. Met 321.100 inwoners (01-01-2012) is het de tweede grootste stad van het land.

De naam Gəncə is afgeleid van het Perzische woord ganj (گنج: schat). In de Russisch-Perzische Oorlog van 1804-1813 werd de stad veroverd door Rusland en kreeg de naam Jelisavetpol (Russisch: Елизаветполь), naar de vrouw van tsaar Alexander IElisabeth Aleksejevna. In 1918 werd Azerbeidzjan Democratische Republiek onafhankelijk en werd de stad weer omgedoopt naar Gəncə. In 1920 werd het land veroverd door de Sovjet-Unie en de Azerbeidzjaanse Socialistische Sovjetrepubliek veranderde de naam van Gəncə, van 1935 tot 1989, naar Kirovabad (Russisch: Кировабад), naar de Sovjet-politicus Sergej Kirov.​

 

 

Geschiedenis

Gəncə werd waarschijnlijk in de 5e eeuw na Christus gesticht. Van de 9e tot 12e eeuw stond het gebied, waarin Gəncə gelegen was, bekend als Arran. In dezelfde periode was de stad een bloeiende handelsplaats aan de transkaukasische zijderoute naar Tbilisi.

Historisch gezien was Gəncə een belangrijke stad in de Kaukasus, de stad maakte deel uit van Sassanidische rijk, Groot-Seltsjoekse Rijk, Atabegs van Azerbeidzjan, Khwarezmid Empire, Il-Khans, Timoeriden, Jalayirids, Qara Koyunlu,  Ak Koyunlu, en in 1747 werd Gəncə de hoofdstad van een Gəncə kanaat. Vervolgens is Gəncə ook de geboorteplaats van de beroemde dichter Nizami Ganjavi.

In 1138 werd de stad door een aardbeving verwoest en werd het ingenomen door koning Demetrius I van Georgië. De poorten van Gəncə werden als trofeeën genomen. Vervolgens werd de stad verwoest na de Mongoolse invasie in 1231. Gəncə werd opnieuw het leven ingeblazen na de Azerbeidzjaanse Safawiden aan de macht kwam. De stad werd ook beheerd door de Ottomanen tussen 1578-1603 en 1724-1735.

Wat te doen in Gandzja:

 

1.  Nizami Ganjavi Mausoleum

2.  Shah Abbas Mosque

3.  Lake Goygol

4.  Epikur Bagi  - (restaurant)

5.  Cave (or The Cave)  - (restaurant)

6.  Elegance - (restaurant)

#Bron: Wikipedia