Klimaat

Het klimaat van Azerbeidzjan wordt beïnvloed door de koude Arctische luchtmassa's van het Scandinavische hogedrukgebied, gematigde van de Siberische anticycloon en Centraal- Aziatische anticycloon. Het diverse landschap van Azerbeidzjan is beïnvloed op de manier waarop de luchtmassa's het land binnenkomen.

 

De Republiek Azerbeidzjan ligt aan de westkust van de Kaspische Zee en grenst aan de landen Georgië, Armenië, Rusland en Iran. Geografisch gezien bestaat Azerbeidzjan uit een drietal zones. Berggebieden vind je in het noorden (Grote Kaukasus gebergte) en het zuidwesten (Kleine Kaukasus), langs de Kaspische Zee vind je het kustgebied van Azerbeidzjan en in het centrale deel van het land ligt de Koera-Arasvlakte die vernoemd is naar de rivieren Aras en Koera. Deze vlakte ligt voor een deel onder het zeeniveau waarmee Azerbeidzjan van de Transkaukische republieken veruit de laagst gelegen gebieden kent. Het landschap bestaat uit deels bergachtige zones die soms glooiend en groen zijn, maar soms ineens een zeer ruw en rotsachtig uiterlijk vertonen. Het centrale deel van Azerbeidzjan bestaat uit vlaktes waar kleine hoogteverschillen voorkomen.


Azerbeidzjan kent maar liefst negen klimaatzones, terwijl de feitelijke klimaten op basis van temperaturen, neerslaghoeveelheden en neerslag momenten eigenlijk niet zo erg veel van elkaar verschillen. De grootste verschillen zitten hem in de extreme momenten die voor kunnen komen. Zo kan het in de bergen zo koud worden dat de thermometers ver onder de min dertig graden uitkomen. Het laagterecord staat zelfs op min 42 graden Celsius. In de exclave Nachitsjevan is een hoogste temperatuur van maar liefst 44 graden boven nul gemeten. Dit is geweest in de plaats Julfa. Naarmate je meer oostwaarts gaat richting de Kaspische Zee krijg je te maken met een stabieler weerbeeld en komen extremen in temperatuur of neerslag steeds minder vaak voor.

Milde winters


Van de hele regio kent Azerbeidzjan gemiddeld de mildste winters, echter kan er bij een stroming waarbij zeer koele lucht vanuit Scandinavië via Rusland naar de Kaspische Zee aangetrokken wordt een systeem ontstaan waarbij de temperaturen in Azerbeidzjan flink kunnen dalen. De gemiddelde middagtemperatuur in Azerbeidzjan ligt in de winterperiode (december tot maart) rond de 6 tot 10 graden langs de kust tot net iets onder het vriespunt in de bergen. ‘s Nachts vriest het in de bergen matig tot soms streng, langs de kust blijft de thermometer meestal rond het vriespunt hangen dankzij de opwarmende invloed van het zeewater in de Kaspische Zee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neerslag


In de wintermaanden valt er relatief weinig neerslag. De hoeveelheden variëren van ongeveer 15 tot 30 millimeter neerslag per maand. In het binnenland valt een redelijk deel van deze neerslag in de vorm van sneeuw, langs de kust kan het zelfs in de koudste maanden januari en februari gewoon regenen in plaats van dat er winterse neerslag valt. Naarmate de temperaturen oplopen en het lente wordt, stijgen ook de neerslaghoeveelheden in het binnenland. De maanden april, mei en juni zijn hier over het algemeen de natste maanden met regenmeters die per maand gemiddeld veertig tot meer dan honderd millimeter hemelwater meten. Langs de kust blijft de hoeveelheid neerslag tijdens de lente op hetzelfde lage niveau van rond de 15 tot 25 millimeter hangen die in de wintermaanden ook gelden. Vanaf juni wordt het langs de kust en op de Koera-Aras vlakte een stuk droger en komt neerslag van betekenis bijna niet meer voor. De gebieden die in het noordwesten liggen, behorende bij de Grote Kaukasus, kennen in juni nog een natte maand waarna pas in juli de hoeveelheden neerslag dalen. Hier blijft het aantal millimeters neerslag echter wel een stuk hoger liggen dan op de vlaktes en langs de kust.

Droge en warme zomers


De zomers zijn warm, droog en zonnig in Azerbeidzjan. De plaatsen langs de Kaspische Zee zijn op basis van het klimaat uitstekende zonbestemmingen, maar als zomerzon bestemming speelt Azerbeidzjan een minuscule rol in het hedendaagse toerisme. Wat betreft het weerbeeld kan Azerbeidzjan zich echter meten met veel plaatsen in Spanje en Griekenland. In de zomermaanden lopen de middagtemperaturen gemiddeld op naar 28 tot 32 graden. Tijdens hete periodes kun je hier nog gerust een paar graden bij optellen. Deze dagtemperaturen in combinatie met aangename nachttemperaturen die langs de kust gemiddeld iets boven de twintig graden uitkomen, weinig neerslag en veel zonuren (zo’n driehonderd per maand in de zomer) maken het klimaat van Azerbeidzjan tijdens de zomer tot een van de betere klimaten van de regio.

 

De Grote Kaukasus beschermt het land tegen de directe invloed van koude luchtmassa's vanuit het noorden. Dat leidt tot een milder klimaat op de meeste vlakten en heuvels van het land. Daarnaast baden de vlaktes en heuvels in fel zonlicht.

9 van de 11 bestaande klimaatzones zijn te vinden in Azerbeidzjan.

De kust van de Kaspische Zee en de laaggelegen gebieden van Azerbeidzjan hebben een gematigd tot subtropisch klimaat, de binnenland heeft een continentaal klimaat en de berggebieden hebben een toendraklimaat. Aan de kust en de laaggelegen gebieden liggen de temperaturen in de zomermaanden tussen de 25 en 30 graden en in de wintermaanden tussen de 0 en 5 graden. In de berggebieden kunnen de temperaturen in de wintermaanden richting de -20 graden gaan.

 

 

Zowel de absolute minimum temperatuur (-33°C) en de absolute maximum temperatuur (46°C) zijn waargenomen in Culfa en Ordubad in Nachitsjevan. 

 

De meeste jaarlijkse neerslag valt in Lankaran aan de voet van het Talyshgebergte (1600 tot 1800 mm) en de minste op het schiereiland Apsjeron (200 tot 350 mm).

Klimaatcijfers


Verspreid over Azerbeidzjan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bakoe en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Azerbeidzjan.

Meer klimaatinformatie


Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.

 

Uitleg:

 

Bron: Klimaatinfo | wiki | AzNed.NL