Filmkunst / Cinematografie van Azerbeidzjan

 

CINEMATOGRAFIE in AZERBEIDZJAN

 

Het begin van de filmindustrie in Azerbeidzjan dateert uit 1898. Azerbeidzjan was een van de eerste landen die actief waren in de cinematografie. In 1919 werd een documentaire gefilmd om het Jubileum van Democratische Republiek Azerbeidzjan te vieren. Deze werd op de onafhankelijkheidsdag van Azerbeidzjan, 28 mei, gefilmd en voor het eerst getoond in diverse theaters in Bakoe. Na de Sovjet-overname van Azerbeidzjan in 1920 werd door het Revolutionaire Comité van Azerbeidzjan de Azerbeidzjaanse filmindustrie genationaliseerd. Vervolgens werd ook Azerbeidzjaanse animatie opgericht.​

 

 

In 1991, nadat het land onafhankelijk was geworden, werd voor het eerst het Bakoe International Film Festival gehouden in de hoofdstad. In december 2000 riep voormalige president Heydər Əliyev 2 augustus uit tot de feestdag van de Azerbeidzjaanse film. Tegenwoordig zijn Azerbeidzjaanse filmmakers de filmindustrie aan het heropbouwen.

Staatszenders: AzTV, Idman TV en Medeniyyet TV. Voor de rest ook nog een openbaar kanaal, Ictimai TV, en zeven+ privé-zenders: ANS TV, Space TV, Lider TV, Azad Azerbeidzjan TV, Xazar TV, Azerbaijan International en MTV Azerbeidzjan.

 

 

 De filmindustrie van Azerbeidzjan dateert uit 1898. Zo was Azerbeidzjan een van de eerste landen die in de cinematografie betrokken waren. In 1919 werd een documentaire gefilmd en in diverse theaters getoond om de jubileum van Azerbeidzjaanse Democratische Republiek te vieren. Tijdens en na Sovjet overname van Azerbeidzjan, in 1920, werd de landelijke filmindustrie door de Revolutionaire Comité gesovjetiseerd. Kort hierna werd ookAzerbeidzjaanse animatie opgericht. In de Sovjetperiode heeft de filmindustrie tientallen succesvolle films geproduceerd welke nog altijd populair zijn.

 

 

In 1991, na de onafhankelijkheid van het land, werd voor het eerst “Bakoe International Film Festival” gehouden. Tegenwoordig blijft de cinematografie in Azerbeidzjan verder te ontwikkelen. Er zijn tientallen tv en radiozenders die zowel in Azerbeidzjan als in het buitenland ontvangen kunnen worden.

Wiki