Аrchitectuur

Azerbeidzjaanse architectuur combineert typische elementen van Oost en West. Vele oude architecturale schatten, zoals de Maagdentoren en het Paleis van de Shirvanshah in Bakoe, overleven in het moderne Azerbeidzjan. Op de voorlopige inzendingenlijst van Werelderfgoed staat de Vuurtempel van Bakoe, Momine Khatun MausoleumHirkan National ParkBinagadi-natuurmonumentLok-Batan ModdervulkaanBakoe Stage BergKaspische Shore Defensive Constructions,Susha National ReserveOrdubad National Reserve en de Paleis van Shaki Khans.

Andere architecturale schatten zijn de vierhoekige kastelen in MardakanYukhary Chardaglar, een aantal bruggen over de Arasrivier en verscheidene mausolea. In de 19e en het begin van de 20e eeuw werd er buiten Bakoe weinig monumentale architectuur gecreëerd, door de sterk gestegen winning van olie en gas zijn er in de eerste twee decennia van de 20e eeuw in de hoofdstad echter wel veel luxe woningen en publieke voorzieningen gebouwd zoals treinstations en theaters. Deze gebouwen vertonen, hoewel onder Russisch bestuur gebouwd, veel gelijkenis met gelijktijdige Jong-Turkse architectuur; grote monumentaleJugendstilgevels in natuursteen zijn niet zeldzaam in Bakoe. Onder de meest recente architecturale monumenten staan de metrostations in Bakoe bekend om hun uitbundig decor. Sinds de olie- en gas-export in de 21e eeuw weer goed op gang is gekomen verschijnen overal in de hoofdstad nieuwe torenflats, hotels en winkelcentra. Een modern staaltje van architectuuur toont de Metro van Bakoe.

Azerbeidzjaanse architectuur combineert de elementen vanuit Oost en West. Veel oude architecturale schatten zijn nog in Azerbeidzjan te vinden, zoals de Maagdentoren en het Paleis van de Shirvanshah in Bakoe. Deze en meerdere andere architecturale monumenten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Andere voorbeelden daarvan zijn Vuurtempel van BakoeMausoleum van Momine KhatunNationaal Park Gobustan, het Paleis van Sjeki Khans, Nationaal Park Shusha , Nationaal Park Ordubad National etc. Andere architecturale schatten zijn de vierhoekige kastelen van Mardakan, een aantal bruggen over de rivier Aras en verschillende landelijk verspreide mausoleums.

In de 20e eeuw werd er vrij weinig monumentale architectuur gebouwd, maar wel veel luxe woningen en publieke voorzieningen zoals theaters, treinstations etc.

Het afgelopen decennia wordt in Azerbeidzjan veel gebouwd, dat geldt met name voor de regio Bakoe. Zo zijn er op moment meerdere ingewikkelde moderne architectuur projecten aan de realisatie. Er worden nieuw hoge torenflats, hotels en winkelcentra gebouwd. In 2010 is “Nationale Vlagplein” gebouwd waar de hoogste vlaggenstok ter wereld (van begin 2010) neergezet was met de hoogte van 162 m. Onlangs zijn er plannen bekendgemaakt voor de bouw van “Azerbaijan Tower”, welke naar verluidt het grootste gebouw ter wereld zal worden. Een andere globale project is “Island Zira”, en nog onbewoonde eiland in de Kaspische Zee die binnen 10-20 jaar in een luxe woonlocatie met alle extra woonvoorzieningen worden verbouwd.

#Bron: Wikipedia